MOVE Mobility

 

Nieuws

Deelname MOVE Mobility aan CVS congres 2018

MOVE Mobility presenteerde samen met co-auteurs twee papers op het CVS congres van 2018.

Nieuwe kijk op bereikbaarheid

Bij het beoordelen van reismogelijkheden wordt nauwelijks gekeken naar de kenmerken van mensen. In deze paper geven wij hoe wij dat willen verbeteren.

Bij het beantwoorden van de vraag: ‘Wat is “de” reistijd van A naar B?’, loop je al snel vast als je over de inhoud gaat nadenken. “De” reistijd kan namelijk niet de absoluut kortste zijn, want soms zijn er vele reisalternatieven, die allemaal door een deel van de reizigers wordt genomen. En het veronachtzamen van deze alternatieven bij het modelleren van een vervoerssysteem leidt tot het veronachtzamen van de wensen van deze reizigers.

Hoe wordt de bereikbaarheid van een plek beïnvloed door de kosten, bijvoorbeeld voor openbaar vervoer of parkeren? Of door comfortaspecten?

MOVE Mobility en CE Delft werken samen in een project waarin wij de taak hebben verschillende toekomstige verkeerssystemen (auto dan wel fiets/ov dominant) met elkaar te vergelijken. Vanwege de hier beschreven problemen zijn wij tot de conclusie gekomen dat klassieke verkeersmodellen hiervoor niet geschikt zijn en wij dus een nieuwe aanpak moeten ontwikkelen. Omdat deze aanpak niet alleen voor dit project, maar generiek van waarde is willen wij die delen met dit paper.

 

Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse zonder reistijdbaten?

MKBA-methodieken voor infrastructuurprojecten leunen meestal zwaar op reistijdbaten.

In de praktijk leidt snellere infrastructuur echter vaak tot grotere reisafstanden, niet tot kortere reistijden. Is het dan nog terecht deze uiteindelijk niet gerealiseerde reistijdbaten toch in een MKBA zo zwaar mee te laten wegen?